Yönetim Ofisim blog sayfalarında müstakbel okuyucularımın beğenilerine sunmak istediğim ilk yazımın “Girişimcilik” üzerine olmasını istedim. Son yıllarda genç ve özellikle de kadın girişimcilere yönelik sağlanan desteklerin de etkisiyle yeni girişimci sayısının arttığı düşünüldüğünde bu konuya dikkat çekmenin önemli olacağını düşünüyorum. Bu arada, sağlanan desteklerin ne kadar etkili olduğu, girişimciler açısından ne anlama geldiği konusunu daha sonraki yazılarımda analiz etmeyi düşünüyorum.
İnsanların ister sağlanan desteklerin yarattığı motivasyonla isterse de tamamen kendi sermayesiyle iş yapmak istemesinde sakınca bulunmamaktadır. Bilakis bu durumun ülke ekonomisine sağlanabilecek katkıları düşünüldüğünde iyi bir gelişme olarak bile görülebilir.
Öyleyse sorun nerede?
Öte yandan girişimcilerin çok farklı amaçlarla işletme açtıklarını görmekteyiz. Kimileri bir ürünü çok iyi üretebileceğine, ya da bir hizmeti daha iyi sunabileceğine inandığı, kimileri kendisine veya yakınlarına meşgale olması, kimileriyse yapabilecekleri daha iyi bir seçenek olmadığı için ya da bambaşka bir sebepten dolayı işyeri açarak ticaret hayatına “dalmaktadır”.
“Dalmaktadır” diyorum, çünkü birçok girişimci ne yazık ki ticaret hayatına dair muhasebe, vergi, sgk, bildirge, beyanname, pazarlama, satış vb. birçok konudan bihaber olarak işletme açmaktadır. Hatta bu konuları gündemlerine dahi almamaktadır. Bu sebeple özellikle bir işi çok iyi yaptığı veya çok parası olduğu için en iyi yapanları biraraya getirip başarılı olabileceğini düşünen yeni girişimcilerin yaşadığı ticari sıkıntılar her an karşımıza çıkabilmektedir.
Herhangi bir pazarlama planı oluşturmaksızın, kişisel hesaplardan yapılan sosyal medya paylaşımlarını reklam ve pazarlama faaliyeti sanan, SMMM tarafından verilmekte olan hizmetlerle muhasebeyi hallettiğini, Finansal Yönetimi de sadece kredi çekmek olarak düşünen girişimcilerimiz ya erkenden havlu atmakta ya da sıkıntılarla dolu bir süreci devam ettirmek durumunda kalmaktadır.
“Herhangi bir işi çok iyi yapabiliyor olmanız ticari başarı için YETERLİ DEĞİLDİR”
Bu noktada gözardı edilmemesi gereken en önemli husus, her ne sebeple olursa olsun, sürdürülebilir kârlılık trendine sahip bir işletme meydana getirmenin sanıldığı kadar kolay olmayacağıdır. Herhangi bir işi mükemmel bir şekilde (örneğin çok iyi bir aşçı) yapabiliyor olmanız ticarette başarılı olmanız için yeterli şart değildir. Bu olsa olsa gerekli şartlardan birisi olabilir. Hatta iyi bir İŞLETME bilgisine sahipseniz ona gerek bile olmayabilir.
“Ticari başarı için sadece büyük sermayenizin olması da YETERLİ DEĞİLDİR”
Öte yandan bir işletme açmak ve çalıştırmak için çok fazla sermayeniz de olabilir. Doğrusu, başarılı bir girişim için bu da yeterli olmayabilir. Nitekim ticari hayatta büyük sermayelerle girilen işlerden de başarılı iş modelleri çıktığı sık rastlanan örneklerden değildir. Hatta işletmelerin önemli bir kısmı, nispeten büyük sermayelerle kurulmuş olmasına rağmen, kârlılık açısından oldukça düşük oranlara sahip olabilmektedir.
“Ticari başarının BİLGİ, TECRÜBE ve PLANLAMA OLMADAN gerçekleşmesi MUCİZE sayılır”
Sonuç olarak ticarette başarılı olmak için, işletme bilimi içerisinde yeralan pazarlama, satış, insan kaynakları, muhasebe ve finans konularında bilgi sahibi olmak veya bu konular da bilgili ve tecrübeli bir ekibin desteği şarttır. Ticari başarı, ancak işletme bilgisi, tecrübesi ve planlama becerilerine bağlı olacaktır. Aksi taktirde gerek çok iyi aşçı olmanız gerekse de çok paranızın olması, büyük olasılıkla sizi ticari açıdan başarılı bir restoran sahibi yapmayacaktır.
“YÖNETİM OFİSİM Yanınızda…”
Bununla birlikte özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından, böyle bir ekibin bilgi birikimi ve tecrübesine ayrı ayrı erişimin oldukça maliyetli olacağı da bilinen bir gerçektir.
İşte tam bu noktada Yönetim Ofisim İşletme Danışmanlık ve Yazılım Hizmetleri, farklı sektörlerdeki deneyim ve partnerleriyle birlikte, küçük ve orta ölçekli işletmelerin;
· Kurumsal Yönetim
· Pazarlama ve Satış,
· İnsan Kaynakları,
· Muhasebe ve Finansal yönetim
Kapsamında ihtiyacı olan, TEMEL İŞLETME STRATEJİLERİNİN OLUŞTURULMASI ve/veya YÜRÜTÜLMESİ hizmetlerini ASGARİ MALİYETLERLEgirişimcilere sunmaktadır, diyerek ilk blog yazımızın sonuna geldik.
Bu yazıda, Yönetim Ofisim tarafından da sunulmakta olan hizmetlerin işletmeler için önemine kısaca değinmek istedim. Bu işlevlerden her birisinin işletmeler için olan önemine daha sonraki yazılarımda yer vermeyi düşünüyorum.
Bu arada, konuşarak ifade yeteneğimin iyi olduğunu söylesem de yazı kaleme alabilmek o kadar kolay olmuyormuş.
O sebeple, sürç-i lisan ettiysek affola, diyerek herkese bol kazançlar dilerim.
Commentaires